کامپاند پلیمری
۱۳۹۹-۰۲-۲۰
نشان دادن همه

پليمر ترموپلاستی

cartoon planet love earth day card vector illustration

روش های بازیافت، خواص و کاربرد پلیمرهای

ترموپلاستی بازیافت شده

چكيده :

اين مطالعه با هدف ارائه يك بررسي به روز شده از پليمر هاي ترموپلاستيك جهت به دست آوردن مواد قابل بازيافت براي كاربرد هاي مختلف صنعتي و داخلي انجام شده است . رويكرد ساخت به طور قابل توجهي  تحت تاثير خواص چنين موادي هستند و اين ويژگي تاثير قابل توجهي بر برنامه هاي كاربردي دارد . با توجه به خواص ايده آل پليمر هاي ترموپلاستيك مانند مقاومت در برابر خوردگي، چگالي كم يا طراحي كاربر پسند ، توليد پلاستيك در ٦٠ سال اخير به شدت افزايش يافته كه بيشتر از الومنيوم و سايز فلزات استفاده ميشوند . همچنين بازيافت يكي از مهم ترين اقداماتي است كه در خال حاضر براي كاهش اثرات زيست محيطي پلاستيك در دسترس است و امروزه يكي از پوياترين جز در صنعت پلاستيك است .

مقدمه :

مواد پليمري به دو دسته ترموست و ترموپلاست طبقه بندي مي شوند . ترموست ها پليمريزاسيون غير قابل برگشت داشته اند و اين نوع از پليمر به وسيله واكنش شيميايي و گرما به مواد منجمد و غير قابل حل تبديل مي شوند. ترموپلاستيك ها از زنجيره مولكول خطي ساخته شده اند ، اين پليمر در گرما ، نرم و در سرما ، سخت مي شوند.

پليمر هاي ترموپلاستي در طيف وسيعي از مواد پلاستيكي مصرف ميشوند.

سه نوع پليمر ترموپلاستي وجود دارد :
  • ترموپلاستيك بلورين : معمولا زنجيره مولكولي شفاف و منظم دارند و نسبت به انواع ديگر مقاومت بيشتري به ضربه هاي مكانيكي دارند ، نمونه هايي از اين پليمر عبارتند از : پلي پرولين( PP) پلي اتيلن كم چگالي ( LDPE ) و پلي اتيلن با چگالي بالا ( HDPE )
  • ترموپلاستيك هاي آمورفوس : مولكول ها به صورت رندوم كنار هم قرار گرفته و شفاف مي باشند نمونه هايي از اين پليمر عبارتند از : پلي وينيل كلرايد ( PVC) پلي اتيلن متاكريلات ( PS) پلي كربنات ( PC ) پلي استر( PS ) و آكريلونيتريل بوتادين استر( ABS )
  • پليمر هاي نيمه بلوري : كه داراي خواص پليمر هاي بلورين و آمورفوس هستند انواع آن عبارتند از : پلياميد ايميد ( PAI) و پلي استر پلي بوتيلين ترفتالات ( PBT )

اين پليمرها داراي ويژگي هاي منحصر به فرد از لحاظ فيزيكي، حرارتي و الكتريكي هستند. به همين دليل كاربرد هاي بسياري دارند. فرآيند مدل سازي تزريق ، روش اصلي پردازش پليمر مي باشد كه ميتوان انواع مختلفي از قطعات از جمله موس كامپيوتر را ساخت .

پليمر هاي ترموپلاستيك ارزان قيمت ، سبك و با دوام هستند به همين دليل مي توان از آن در طيف وسيعي از محصولات استفاده نمود .

در دهه گذشته توليد پلاستيك ها به طور قابل توجهي افزايش يافته و موجب ايجاد يك مشكلي بزرگ در دنيا تحت عنوان تجمع پلاستيك ها در زمين هاي زراعي و زيستگاه هاي محيطي شده است كه نياز به روش هاي مديريتي جهت كنترل رشد دائمي پلاستيك داشته است . در سال هاي گذشته مشكل پلاستيك هاي قابل بازيافت با چندين روش ( مانند بازيافت مكانيكي و شيميايي ) حل شد و منجر  به توليد محصولاتي شد كه در شرايط مشخص و در بهترين حالت اقتصادي ، زيست محيطي و عقلاني مورد استفاده قرار گرفت .

هدف از اين بررسي ارائه معايب و مزاياي پليمر هاي ترموپلاستيك مي باشد كه در كاربرد هاي صنعتي ، فرآيند هاي مورد استفاده در بازيافت و چشم اندازي براي يك صنعت زيست محيطي ارائه شده است .

پليمر هاي ترموپلاستيك بازيافت

به علت خصوصيات پليمر هاي ترموپلاستيك مانند مقاومت در برابر خوردگي ، چگالي كم ، قدرت بالا و طراحي كاربر پسند ، استفاده از پلاستيك بيشتر از آلومينيوم و ساير فلزات است به عنوان مثال چگالي يك پارامتر بسيار مهم است زيرا اطلاعاتي را درباره قدرت ذاتي ساختاري كه قرار است ايجاد شود، نشان ميدهد همانطور كه در تقويت ax  پليمر PP و LDPE  بهترين انتخاب ( به علت تراكم كم آن ها ) هستند.

دماي انتقال شيشه ( Tg ) يكي ديگر از خصوصياي ست كه هنگام مطالعه خواص مكانيكي پليمر بسيار مهم است زيرا  زماني كه  پليمرهاي آمورف در در دماي كمتر از tg   سرد شوند ايعاد آنها بسيار كاهش مي يابد . در اين دما تغييرات بُعدي يا حركت قطبي در پليمر وجود ندارد. همچنين خواص مكانيكي بيش از مقاومت كششي ( كه براي عملكرد آن در برابر استرس مهم است ) در مورد پليمرهاي ترموپلاستيك بسيار مهم است.