کامپاند پلیمری

پليمر ترموپلاستی
۱۳۹۹-۰۲-۱۷
پودر گرانول لاستیک
۱۳۹۹-۰۳-۱۲
پليمر ترموپلاستی
۱۳۹۹-۰۲-۱۷
پودر گرانول لاستیک
۱۳۹۹-۰۳-۱۲

کامپاند پلیمری چیست؟

چكيده

امروزه كامپاندهاي پليمري هم از نظر خواص و  هم از لحاظ قيمت جايگزين مناسبي براي فلزات، چوب و حتي سراميكها در صنايع مختلف هستند. اگرچه، نفوذ كامپاندهاي پلاستيك در صنايع مختلف هنوز هم در سطح پاييني قرار دارد و جايگزيني مواد ديگر با كامپاندها در صنايعي همچون صنعت خودرو، هوافضا، پزشكي، ساختمان و صنعت الكترونيك نيازمند تكنولوژيهاي كارآمدتر و كمهزينهتري است. رشد و توسعهي سريع صنايع مختلف بخصوص در اقتصادهاي نوظهور بر الگوي مصرف اثرگذار بوده و احتمالاً ميزان تقاضا را از آنچه كه انتظار ميرود نيز بيشتر خواهد نمود. در این مقاله به بررسی جایگاه فعلی کامپاندهای پلاستیک در صنایع اصلی کاربر نهایی و نیز پیشبینی وضعیت این جایگاه تا سال 2020 پرداخته میشود. همچنین وضعیت فعلی و آتی شرکتهای تولیدی یکپارچه و کامپاند سازهای مستقل با یکدیگر مقایسه شده و مزایای بهکارگیری هر یک از این استراتژیهای تولیدی در صنایع مختلف بیان خواهد شد. در حال حاضر، صنايع كاربر نهايي در حوزه كامپاند عبارتند از: صنايع خودرو، ساختمان، پزشكي و الكترونيك. پيشبيني ميشود كه تا سال 2020 حجم تقاضا براي كامپاندهاي پلاستيك به حدود 200 ميليون تن برسد. بيشترين درصد رشد مصرف كامپاندها بهدليل افزايش تمايل به كاهش وزن در زيربخشهاي مختلف صنعت حمل و نقل خواهد بود و به دنبال آن صنايع الكترونيك، پزشكي و بستهبندي قرار خواهند داشت. كامپاندهاي ترموپلاستيكهاي متداول همچنان بيشترين حجم مصرف را به خود اختصاص خواهند داد، درحاليكه كامپاندهاي پلاستيكهاي مهندسي رشد بالايي در صنايع خاص (ساختمان، حمل و نقل و پزشكي) خواهند داشت. در سال 2016،     پليپروپيلن بيش از %32 از حجم مصرفي در بخش كامپاند را به خود اختصاص داد و پيشبيني ميشود كه با توجه به مصرف زياد اين پليمر در صنعت رو به رشد خودرو، نرخ رشد مركب ساليانه آن از سال 2017 تا 2026 حدود %5 باشد.  مقاومت بالا در برابر ضربه، كاربرد آسان و وزن سبك، اين ماده را به انتخاب اصلي براي ساخت قطعاتي همچون سپر، محفظههاي گاز و ساير قطعات خودرو تبديل نمودهاست. مجتمعهاي پتروشيمي يكپارچه همچنان استراتژي دو جانبهي خود را حفظ كرده و به ساخت و يا خريد شركتهاي كامپاندينگ كوچكتر ادامه خواهند داد. در مقابل، شركتهاي كامپاند ساز مستقل، شركتهاي گستردهتر و تخصصيتري را به لحاظ صنعتي راهاندازي خواهند نمود. انتظار ميرود كه رقابت ميان كامپاند سازهاي يكپارچه و كامپاند سازهاي مستقل سطح تقاضا براي كامپاندهاي پلاستيك در آسيا را در صنايعي چون خودرو، هوافضا و پزشكي افزايش دهد.

مواد پلیمری کاربرد بسیار گسترده‌ ای در صنایع مختلف دارند که پلیمر از نوع پلی اتیلن یکی از پرکاربردترین این مواد محسوب می شود. استفاده از رنگدانه‌ های مختلف جهت افزایش دوام و مقاومت مواد پلاستیکی پلیمری را کامپاند می‌ گویند. کامپاند پلی اتیلن از جمله موادی محسوب می‌ شود که در صنایع مختلف از جمله تولید لوله‌ های آبیاری، لوله‌ های تحت فشار و فیلم‌ های دمشی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. در این مقاله سعی داریم تا کامپاند پلی اتیلن، ویژگی‌ ها و موارد کاربرد این مواد را به طور کامل توضیح دهیم بنابراین تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

کامپاند پلی اتیلن چیست؟

امروزه در بسیاری از صنایع از جمله صنعت ساخت لوله‌ های آبرسانی از مواد با رنگدانه مشکی و بازدهی بالا به نام کامپاند برای ساخت و تولید محصولات استفاده می‌ شود. حال‌ کامپاند لوله پلی اتیلن نوعی از لوله‌ های آبرسان محسوب می‌ شود که از ترکیب ماده کامپاند همراه با درصدی دوده به عنوان مواد اولیه ساخته می‌ شود.در واقع ترکیب تشکیل‌ دهنده کامپاند پلی اتیلن از ضایعات با‌کیفیت صنعتی و مواد نو تشکیل شده است که دارای مقاومت بالا در برابر نور خورشید، خواص مناسب و قیمت مقرون به صرفه می‌ باشد. کامپاند لوله پلی اتیلن علاوه بر قیمت و کیفیت مناسب از فرآیند شکل پذیری عالی برخوردار می‌ باشد که قابلیت رقابت در بازارهای داخلی و خارجی تولید لوله‌ های آبرسانی دارد.

انواع پلی اتیلن

 

پلی اتیلن سنگین

این نوع پلی‌ اتیلن از زنجیر پلیمری بدن شاخه تشکیل می‌ شود که دارای استحکام کششی و مقاومت بالایی می‌ باشد. این نوع پلی اتیلن از روش پلیمریزاسیون با کاتالیزور زیگلر- ناتا تولید خواهد شد.

پلی اتیلن خطی با دانسیته کم

این نوع پلی اتیلن از یک پلیمر خطی با تعدادی شاخه‌ های کوتاه تشکیل می‌ شود که از روش كوپلیمریزاسیون اتیلن با آلكن‌ ها بلند زنجیر تولید خواهد شد. از این نوع پلی اتیلن برای تولید لوله‌ های پلاستیکی و اتصالات لوله‌ کشی استفاده می‌‌ شود.

پلی اتیلن سبک

این نوع پلی اتیلن از زنجیرهای شاخه دار تشکیل می‌ شود که دارای استحکام کششی و مقاومت کمی می‌ باشد. این نوع پلی اتیلن از روش پلیمریزاسیون رادیکالی تولید می‌ شود که دارای انعطاف پذیری بالایی می‌ باشد.

مواد پلی اتیلن که در ساخت لوازم پلاستیکی، لوله‌ های پلاستیکی و اتصالات لوله‌ کشی مورد استفاده قرار می‌ گیرند دارای انواع مختلفی می‌ باشند که بر اساس دانسیته طبقه‌ بندی می‌ شوند. دانسیته مواد پلی اتیلن با توجه به اندازه زنجیر پلیمر، نوع و تعداد شاخه‌ های موجود در زنجیر تعیین می‌ شود و نوع پلی اتیلن را تعیین خواهد کرد. انواع مواد پلی اتیلن به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند:
کامپاندهای پلیمری از نوع کامپاند پلی اتیلن خطی یکی از پرکاربردترین پلیمرها محسوب می‌ شوند که در صنعت تولید لوله‌ های آبرسانی قابلیت استفاده را دارند. در ادامه برخی از مزایای کامپاند پلی اتیلن را بیان خواهیم کرد.

مزایای کامپاند پلیمری

 

امروزه استفاده از کامپاند پلی اتیلن در موارد بسیاری از جمله تولید لوله‌ های پلاستیکی و اتصالات لوله‌ کشی کاربرد دارد که از مواد بازیافتی باکیفیت صنعتی و درصد کمی مواد نو به همراه اصلاح خواص از طریق مواد نانو تهیه شده است که دارای مزیت‌ های بسیاری می‌ باشد.

استفاده از مواد اولیه یکنواخت در ساخت و تولید

دارای دوده با درصد پخش استاندارد

مقاومت بالا در برابر نور خورشید

قیمت مناسب و رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی

کیفیت ثابت و مطلوب محصول

استفاده از 40 تا 100 درصد کامپاند

انواع روش‌ های کامپاند لوله‌ های آبرسانی

امروزه از رنگدانه های مختلف برای افزایش مقاومت و دوام مواد پلاستیکی پلیمری استفاده می‌ شود که به این روش کامپاند گفته می‌ شود. استفاده از شیوه‌ های نوین مانند نانو برای افزودن رنگدانه دوده به پلیمر برای ساخت لوله های آبرسانی بسیار مرسوم شده است. به طور کلی دو روش برای کامپاند نمودن ترکیبات سازنده لوله‌ های آبرسانی وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد:

1.استفاده از گریدهای پلی‌ اتیلن حاوی دوده آماده

در این روش گریدهای پلی اتیلن با درصد مشخصی از دوده توسط شرکت‌ های پتروشیمی و تولیدی ساخته می‌ شوند. شرکت های تولید کننده لوله های آبرسانی این مواد را خریداری کرده و برای ساخت لوله پلی اتیلن از از این مواد استفاده می کنند.

2.افزودن مستربچ‌ های غلیظ دوده به پلی‌ اتیلن طبیعی

در این روش به هنگام ساخت لوله از درصد مشخصی مستربچغلظت دوده برای افزودن به ترکیبات مواد استفاده می‌ شود. این مستربچ دوده حاوی نوعی پلی اتیلن حامل و درصد زیادی دوده می باشد که هنگام استفاده از پلی اتیلن اصلی و مواد پایه به ترکیبات افزوده و مخلوط می‌ شود. این نوع روش کامپاند لوله آبرسانی یکی از شیوه‌ های متداول و رایج در صنعت تولید لوله محسوب می شود.

کامپاند پلیمری در چه مواردی کاربرد دارد؟

 

کامپاند پلی اتیلن یکی از پر مصرف‌ ترین مواد در صنعت پلاستیک به شمار می‌ آید. این ماده دارای تنوع بسیاری است که در صنایع مختلف پلیمری کاربرد فراوانی دارد. کامپاند پلی اتیلن را شرکت‌ های تولیدی به صورت خالص یا ترکیبی مورد استفاده قرار می‌ دهند که از کیفیت بالا و قیمت مناسب برخوردار می‌ باشد.

کامپاند پلی اتیلن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌ گیرد که برخی از آنها عبارتند از:

ساخت و تولید فیلم‌ های پلی اتیلن

ساخت و تولید لوله‌ های آبیاری قطره‌ ای

تهیه و تولید لوله‌ های تحت فشار

تولید ورق‌ های ژئوممبران

ساخت کارتن پلاست ها

تولید قطعات تزریقی

و…

حال یکی از مواردی که کامپاند پلی اتیلن مورد استفاده قرار می‌ گیرد، ساخت و تولید لوله‌ های تحت فشار بر پایه ‌PE80 حاوی 2 تا 2.5% دوده می‌ باشد. این کامپاندها به صورت گسترده در صنعت تولید مستریچ‌ های پلی اتیلن کاربرد دارد که بیشترین مصرف را در صنایع تولید فیلم پلی اتیلن دارا می‌ باشد.
کامپاندها به منظور کاهش مواد نو پلی اتیلن در صنایع بسیار تاثیرگذار می‌ باشند و بسیاری از کشورهای اروپایی از کامپاندهای بازیافتی در تهیه و تولید فیلم‌ های دمشی با طول عمر کوتاه استفاده می‌ کنند.